Results: The last house on Mulholland

Have a look at the winning entries of The last house on Mulholland Competition.

1st PRIZE
 
JASON PAYNE, MICHAEL ZIMMERMAN, JOSEPH GIAMPIETRO, RYOSUKE IMAEDA

/ AMBIVALENT HOUSE /

hollywood house - 1 prize

spheroid – a figure resembling a sphere; an object of approximately spherical shape; ellipsoid of revolution; an object that is somewhat round but not perfectly round.

Stranger things have happened on Mulholland Drive. Like the Chemosphere before it, this house pushes hard on the envelope of experimental residential design. A spheroid floating low to the ground on a single column, the form is the anexact offspring of more geometrically perfect round houses already achieved. It rotates, too, like Foster’s Roundhouse, but much more slowly, perhaps over the course of a year or more. In this way, the house’s many faces continually recombine visually to produce new profiles and elevations, an ever-changing, ambivalent object. The iconicity that is inevitable of an experimental house on this site is challenged, then, by its resistance to ever being viewed or read the same way twice.


2nd PRIZE
 
LUIS FERNANDO GARCIA OJEDA

/ HOLLYWOOD HILL /

hollywood house - 2 prizeThe Project arises as a respond of re-generate the site in a natural way. Mimicking the surrounding orography with a geometrical slab which reduce the visual impact and ecological foot print, containing multiple green roofs, which act as a natural cooling system and water collectors to be re used. At the center of the project an organic vain is opened to illuminate and ventilate the house in a nature way, at the same time it produce an spectacular view of the landmark Hollywood sign. Playing with geometry to open windows through the slope.


3rd PRIZE
 
YOHANNES BAYNES, NORIAKI HANAOKA

/ THE LAST HOUSE /

hollywood house - 3 prize

The Last House is an experimental house for the near future. The Last House uses a combination of traditional technique and emerging technology to form a double skin roof. The Last House favors the use of passive technology systems that work in harmony with the site. The structure is nestled into the landscape to reduce exposure to heat and maximize cool air flow. The natural slope is embraced and used to define space in a house with no walls. The last house seeks a minimal impact upon its environment, yet a noticeable silver of light below the Hollywood sign.


Owner’s Choice

LUCA POZZI, DANIELE MARCHETTI, GABRIELE FILIPPI, FRANCO SANTUCCI

/ ECLIPSE /

' CHOICE


The site is strongly characterized by the wild pattern of the surrounding nature. From here the view is open to the wide landscape, from the hills to the LA urban sprawl. The sheet music is complex, made up of overlapping signs, located on a fraught ground, characterized by icons of the global collective imaginary. The project is based on simplification, on reduction, on pure forms, on the enhancement of well-being and sustainability. The circle is the representation of these concepts, in analogy with the iconic Hollywood sign and its own shadow projected on the hills.


HONORABLE MENTION
 
GARY POLK ,  JUNGJAE SUH

/ THE 4 POINTS OF A NEW HOME /

hollywood house - hm1

This project proposes model residence that roots itself into the local scene of LA Hollywood while following the 4 Points of a New Home:

1. The Home is an actor maintaining agency of various scales.
2. The Home is a cultivation of its politics and environment, but transcends both.
3. The Home endures through the framing of the timely (hi-tech) by that of the timeless (lo-tech).
4. The Home is a vessel composed of numerous stages in intertwined play.


HONORABLE MENTION
 
YIN MAU OOI

/ THE MOTION HOUSE /

hollywood house - hm2

The Motion House’s design is perceived as a silver screen of the ground that takes its cue from the Hollywood’s motion picture. The design emphasizes the idea of movement, speed, timing, surprises and shock through appropriate adaptation of technology. Mechanically controlled by 4 hydraulic lifts, the inner core of the house in glass and steel will rise above ground and fall to sleeping mood according to the house owner’s preference on privacy, view, climate, security and safety. With its ‘hide and seek” nature, the periscope like house will serve as a living organism and fun loving entertainer that aims to challenge the conventional notion of the house design and complement the iconic Hollywood sign, its film industry and neighborhood.


HONORABLE MENTION
 
PO YAO SHIH

/ HOUSE ; /

hollywood house - hm3

“House,” features three rotatable volumes that can slide both up and down to allow maneuverability in shaping various activity areas within the structure – literally altering its spatial composition to accommodate desired programs. With the ability to dynamically alter its presentation, the house visually transfigures between a part of the landscape and a monumental sculpture on the Hollywood Hills. The opening and closure of the different volumes enable residents and passersby to experience different interactions with the environment through guiding the viewers’ visual perception/frame of the iconic Hollywood sign. Advanced printing technology permits construction with light-weight 3D printed panels in complex and organic geometry, facilitating an efficient and sustainable construction process.


HONORABLE MENTION
 
ADAM STAFINIAK,  ZUZANNA ROG, MAGDALENA GRZEBYK, JOANNA WNUCZEK

/ Iconic + Integrated = Innovative /

hollywood house - hm4

Nowadays the functions of the work and living spaces are mixed – working at home but also “living” at work. Possible future is that the home functions will be realized in the public areas. The individual space will be reduced to the time when we want to be alone, future “shelters”. More such houses would be needed for the growing population on limited area. Buildings for the individuals could give the space back to the community (as public and green area). The site is the one of the few where the iconic sign is visible in the area of the individual houses. We create the best residential space accommodated with the priority of the public photo spot and define the residential space for the future.


HONORABLE MENTION
 
KINAN HEWITT, DOROTHY JOHNS

/ LANDhouse /

hollywood house - hm5Every house has a story, this is the story of the LAND house. Grounded in the history and culture of the site, this is not the last house on Mulholland, but perhaps the first. I can remember when the sign read HOLLYWOODLAND, announcing the arrival of the neighborhood, and the exile of the last four letters. I took it upon myself to resurrect these letters, and allow them to accomplish their fundamental purpose. The letters once again glow among the flashing of signal towers and warmth of homes. I find solace, retreating into LAND, and excitement in wandering its eminence.


HONORABLE MENTION
 
ELLEN WONG

/ BILLBOARD HOUSE /

hollywood house - hm6

Visitors to Mulholland has been a constant issue for local residents. There needs to be a mutual beneficial relationship between local residents and visitors at this intersection of the HOLLYWOOD sign “viewing deck”. Integrating floor tile units that converts the weight of cars and kinetic energy generated by visitor’s footsteps to the surrounding areas of BILLBOARD HOUSE. The aggregation of billboards generates water from filtering moisture in the air and rain water.


DIRECTOR’S CHOICE
 
JOAO SILVA,  PAOLA DE FRANCESCO

/ THE BREATHING HOUSE /

hollywood house -DC1The project creates a dynamic living system that interacts with the site like a “treasure flower” that blooms in the morning and closes her petals at night, by sliding the façade solar cell windows creating fabulous moving terraces. Floating inside a reticular earthquake-resistant structure that allows to conduct cabling and the rain water collection, it’s divided by 3 main floors: 1-Studio, 2- Living area and 3-night area, all with 360°views generates the ideal work-play-relax place for the modern ambitious family that enjoys their lives and preserves the planet.


DIRECTOR’S CHOICE
 
RUPALI MORZARIA, GABRIEL VALDIVIESO

/ THE LAST OF THE FIRST /

hollywood house -DC2The Last of the First Residence proposes a montage of program to create a home that reconfigures to the immediate needs of the resident while providing a space that is adaptable and customizable. Our proposal integrates an interior kinetic volume—a rotating platform, that contains the circulation and specialized functions (kitchen, study, bedroom, washroom) of the unit. The dynamic rotation creates the possibility for unconventional programmatic combinations to align with the ideal living conditions (view, access to sunlight, ventilation, and openness). Our design liberates its user from the constraints of static architecture, eliminating sequential circulation, fixed program, and a definite perception of space.


DIRECTOR’S CHOICE
 
TOMASZ WUCZYNSKI, JULIA MORAWSKA

/ HI STEVE /

hollywood house -DC3Communication as a necessity for modern living.
A house that talks.
Jarvis fantasy turned reality.
Your house greeting you? Warning of unauthorized entry? Telling you how it feels? We questioned traditional aesthetics and functionalities and rethinked archetypal house qualities adding fifth dimension to the usual four dimensions
Multifunctional facade is a sun and privacy screen, a multimedia display, a mean of communication, Twitter account, an AI partner to converse with passers-by, visitors, and the owner.
Additionally, the house has it’s own garden cultivated with water from moisture collectors. It runs across whole house, as an integral element of dwelling.


DIRECTOR’S CHOICE
 
IGOR NEMINOV

/ FULCRUM RESIDENCE /

hollywood house -DC4The dwelling is designed to not only comfortably accommodate a family but also be capable of adapting to potential other satellite programs. Considering the frequent tourist visitations, the residence and its multipurpose/rec-space portion of the house could be potentially rented/adapted for special events. Anything ranging from small exhibits or private events could be accommodated. The dwelling appearance is based on a chimera like nature of Hollywood, distinct elements assembled to make a whole. The idea is to Hopefully leave the visitor with a profound experience of a place that teeter totters on the fulcrum of dreams and reality.


Go to the competition’s results page